dinsdag 22 december 2009

Aankomen in NZ

Een van de eerste dingen die je te horen krijgt wanneer je toekomt in Nieuw Zeeland, zelf als ben je local, is dat er absoluut niet gelachen wordt met invoer van verboden dingen. En dat zijn niet enkel drugs ofzo.
Alle dierlijke dingen zoals melk, eieren, vlees, kaas maar ook vellen, huiden (trommels bv), pluimen en dergelijke zijn verboden. Ook plantaardige zaken waaronder alle etenswaren, granen, noten, grassen, planten: verboden. Houten sculpturen: verboden. Etenswaren onder welke vorm dan ook: verboden. Potteke bouillon van Piet: verboden. Het niet aangeven van deze zaken aan de milieu- en hygiëne Politie kan leiden tot zeer zware boetes en zelfs de vlieger op en terug naar huis. Gelukkig hadden wij niets van dat alles mee, uitgenomen wandelschoenen; ook die moet je, samen met de haringen van je tent, op je invoerformulier zetten.
Wat er dan gebeurt is eigenlijk heel grappig: de doeanebeambte die je koffers nakijkt haalt die dingen eruit en gaat daarmee dan weg om ze te controleren. Na 5 minuutjes komt die terug en je schoenen zijn helemaal proper gewassen, klaar voor invoer! Ik zie op Zaventem nog geen beambte mijn schoenen poetsen.
Ze zijn hier als de dood voor infecties en bacterien die een gevaar voor het ecosysteem zouden kunnen betekenen. NZ is het jongste land op deze bol, vele jaren later pas uit het water geborreld door vulkaanuitbarstingen, dan het moedercontinent waaruit de rest van de bewoonde wereld is ontstaan. Vandaar dat hier ook geen gevaarlijke dieren zijn als tijgers of leeuwen of krokodillen of wat dan ook. En dat willen ze zo houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten